Insamling från Håstaskolan

Foto: Daniel Sjöholm
Foto: Daniel Sjöholm
Den första oktober rullar två ambulanser och en brandbil iväg från Söderhamn för att fyra dagar senare anlända till Duruca och Nusaybin i Kurdistan. På måndagen fanns man på plats vid Håstaskolan i Hudiksvall för att ta emot en massa saker som samlats in av eleverna.

Bakgrunden till hjälpinsatsen är 8-årigen Nayif Yenigun som omkom tragiskt i en badolycka 2011 vid Stenö Havsbad. Familjen som är från Kurdistan ville vända tragiken till något meningsfullt och använde försäkringspengarna till att köpa en ambulans till sin hemstad. Johan Hansson och Börje Ljung, båda ambulanssjukvårdare i Söderhamn åkte i oktober förra året till Kurdistan för att överlämna ambulansen och även utbilda invånarna i hjärt- och lungräddning. De hamnade mitt i ett jordbävningsinferno som satte djupa spår.

-Tankarna slutade aldrig att snurra kring händelserna förra året. Vissa områden hade ingen som helst beredskap för räddningsinsatser, vare sig fordon eller medicinsk utrustning, säger Johan Hansson.

Flera eldsjälar, familj och vänner till Nayif har under det senaste året samlat in pengar genom bland annat en välgörenhetsgala i Nayifs namn, till att köpa två ambulanser och en brandbil. Fordonen har försetts med utrustning som flera privata företag skänkt. Fordonen ska köras ner den 1/10 till Kurdistan av en styrka på tio personer.

-Vi är otroligt tacksamma till alla som är med och sponsrar hjälpinsatsen. Det är allt från defibrillatorer, brandutrustning, nya däck och service av bilarna till blåljus och fri passage över Öresundsbron, fortsätter Johan.

När Emma Westerlund, 10 år från Hudiksvall, fick höra om projektet fick hon en idé om att samla in något till barnen i Kurdistan.

-Först visste jag inte vad vi skulle samla in så pappa hjälpte mig att fråga Nayifs pappa vad han tror barnen behöver. Han ringde borgmästaren i Duruca som berättade att barnkläder, barnskor och gosedjur behövdes mest, säger Emma Westerlund.

Om Redaktionen

För kontakt angående denna artikel når du redaktionen antingen på telefon 0730440444 eller via hemsidans kontaktformulär.

Läs även...

Söderhamn: Larm om röklukt

Vid kl 01:45 natten mot lördag larmades räddningstjänsten till en fastighet på Kungsgatan i Söderhamn …