Ambulans var god dröj!

Jag har av olika anledningar tidigare valt att offentligt inte ge mig in i debatten om Region Gävleborgs förfaranden när det kommer till ambulanssjukvården. Men nu känner jag att jag inte kan vara tyst längre.

Tidigare i natt fick räddningstjänsten larm om en trafikolycka utmed Kustvägen i Söderhamn, kl 00:28 för att vara ganska exakt. När jag kom till platsen 00:43 observerade jag att det inte fanns någon ambulans på plats. Eftersom att jag varit med om detta så många gånger att jag tappat räkningen beslutade jag mig för att denna gång notera tiderna. Kl 00:50 anlände så den första ambulansen som normalt är stationerad i Söderhamn (3 26-9610). Okej… 22 minuter från larm! Eller rättare sagt det är inte okej då man har som mål att vid prio 1 larm vara på plats hos den nödställde inom 20 minuter.

Men döm om min förvåning då jag inser att den här ambulansen redan har en patient. Det är då jag inser att det omöjligt kan ha funnits en ambulans på passning i antingen Glössbo eller Ångersjön som är brukligt för då hade denna varit där nu. Kl 01:02 anländer så två ambulanser (3 26-9310 och 3 26-9320) som av allt att döma varit på stationen i Bollnäs när dom fick larmet. Några minuter senare anländer en ambulans från Hudiksvall (3 26-9410). Vi tar det igen… 01:02! Alltså 34 minuter efter att SOS 112 larmade om trafikolyckan. Nu ska det för ordningens skull tilläggas att det är tiden som räddningstjänsten fått larmet jag utgår ifrån så det kan fela någon minut åt något håll i förhållande till när ambulansen larmades. Förhoppningsvis åt rätt håll.

Men faktum kvarstår ändå. Det har tagit runt 30 minuter för en, som jag anser det, enhet som är att anse som en resurs att komma till platsen. I det här fallet rörde det sig om en personbil med fem ungdomar som kört in i ett träd. Dan Bergh som var räddningstjänstens insatsledare på den aktuella olyckan var av förståeliga skäl allt annat än nöjd med detta. Och handen på hjärtat, är det någon som är det? Hade trädet i fråga tagit annorlunda hade det kanske handlat om livshotande skador. Då kanske dom varit vid liv när vi anlände men inte när ambulansen kom resonerar Dan Bergh. Nu kan man kanske inte köra med argumentet ”tänk om”, men ni förstår nog vad Dan Bergh menar.

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte är någon undersökande journalist, det jobbet brukar reportrarna på exempelvis Hela Hälsingland och SVT Gävleborg sköta bra. Men i många fall tidigare där det tagit tid för ambulansen att nå fram så lyckas Region Gävleborg, tidigare Landstinget Gävleborg, på något konstigt sätt presentera tidsangivelser som inte stämmer överens med verkligheten. Man visar gång på gång upp siffror som anger att man klarat att vara på plats inom 20 minuter. Jag vet, räddningstjänsten vet och polispatruller som varit på plats vet att dessa siffror inte stämmer. Jag vet inte hur man räknar och varifrån man får sina siffror. Men den klockan man använder sig av stämmer inte med de klockor som har 60 minuter på en timme. Nu har jag larmtid med ärendenummer från SOS, tidsangivelser från kameran och skärmdump på klockan på mobiltelefonen som kan styrkas av vittnen på plats om någon reporter är intresserad av detta.

Nu vill jag vara väldigt tydlig med att den här problematiken fanns redan innan cirkusen kring jouren började så för mig handlar det inte om jourens vara eller inte var. Det handlar om en fungerande ambulanssjukvård. Två exempel jag kan ta direkt är två olyckor på E4 norr om Söderhamn 18/12-15. Där fick de drabbade vänta lite över 30, respektive lite över 60 minuter, på ambulans. Jag skulle kunna leta fram flera liknade fall men det känns som den ena parten redan vet om problemet och den andra blundar för det.

Nu är det så att Söderhamn av någon anledning relativt ofta drabbas av detta, det är också ganska mycket sjukvårdslarm för räddningstjänsten i Söderhamn. Senast på onsdagseftermiddagen. Och då ska vi komma ihåg att det inte direkt är glesbygd vi pratar om. Hur det sett och ser ut i andra delar av länet låter jag vara osagt. Nä det är nog dags för Simon Nilsson, tillförordnad chef för ambulansen, och andra som sköter den här verksamheten att börja inse att situation inte är hållbar. Det spelar ingen roll hur mycket statistik ni lägger fram, hur många korkade uttalanden ni gör och hur många ogenomtänkta lösningar ni har på problemet. Ni är ändå helt fel ute! Ni verkar vara helt omedvetna om hur det faktiskt ser ut, ni vet, där ute i verkligheten där ambulanserna åker runt, enligt er till stor del helt sysslolösa. Men det kanske är som Stenmark en gång sa, ”Det är inte så lätt att förklara för en som inte begrip”.

Jag förstår inte hur de som jobbar på ambulansen orkar. Vad är det som gör att dom orkar gå till jobbet och göra ett bra jobb? För det var som jag sa när jag stod på olycksplatsen i natt. Det måste vara väldigt frustrerande att vara på stationen i Bollnäs, få ett larm om en trafikolycka mellan Sandarne och Stugsund och då dessutom få klart för sig att man är närmsta resurs. Ni, och även räddningstjänsten som i många fall får rycka in i er roll, ska ha all heder. Ni kan stå rakryggade med vetskapen av att ni gör så gott ni kan utifrån de möjligheterna ni ges. Vik aldrig ner er!

Och till Simon Nilsson och övriga ansvariga säger jag slutligen… SKÄMMES TAMEFAN!!!

Daniel Sjöholm / Ansvarig utgivare
Larm-Söderhamn Media

Om Redaktionen

För kontakt angående denna artikel når du redaktionen antingen på telefon 0730440444 eller via hemsidans kontaktformulär.

Läs även...

Söderhamn: Larm om röklukt

Vid kl 01:45 natten mot lördag larmades räddningstjänsten till en fastighet på Kungsgatan i Söderhamn …